U našoj školi 27. januara 2020. tradicionalno je obeležen Savindan. Proslava je započela odlaskom učenika i nastavnika na liturgiju u Hram Svetog Save i nastavljena je svečanim časovima koje su odeljenjske starešine održale u svojim odeljenjima.

 

Svetosavska akademija

Svečana priredba otpočela je „Himnom Svetom Savi“ i slavskim obredom rezanja kolača. Nakon toga direktorka škole Jovana Milenković pozdravila je goste, roditelje, učenike i nastavnike poželevši im srećnu slavu.

Budući da se ove godine navršava 800 godina od autokefalnosti srpske crkve, priredba je otvorena pričom o putevima do samostalnosti naše crkve koju je govorio Vukašin Stojanović, učenik VII4.

Priredba je obuhvatala muzički, horski i recitatorski deo. U horu su učestvovali učenici od petog do osmog razreda, dok su učenici IV3 govorili o životu i delu Svetog Save počev od njegove mladosti do kobnog istorijskog trenutka kada su njegove mošti spaljene na Vračaru. Učenici IV3 su  uverljivim recitovanjem oživeli našu svest o istoriji.

Ne treba zaboraviti ni da je Sveti Sava bio i učitelj života. O pravom i suštinskom načinu življenja ostavio je trag u Žičkoj besedi, koju je govorio Lazar Živojinović, učenik VII1.

Pesmom „Ovo je Srbija“ svečana akademija je završena. Učenici, voditelji programa, pozdravili su goste zahvaliviši se nastavnicima i učenicima koji su učestvovali u pripremi priredbe.

Ana Stojanović