Tok i produkti projekta „Kad porastem, biću...“ koji su sa učenicima II4 realizovale Ivana Milošević i Slađana Galuška predstavljeni su na javnom času 23. januara 2020. Čas je održan u svečanoj sali, a u publici su bili učenici I1, I5, II1, II2 i II3, njihovi nastavnici, direktor i pedagog škole.

Tokom projekta obrađena je tema „Zanimanja ljudi“ kroz sadržaj više predmeta – Projektne nastave, Sveta oko nas, Srpskоg jezika, Likovne kulture, Muzičke kulture, Fizičkog vaspitanja, Engleskog jezika, Građanskog vaspitanja i Slobodnih aktivnosti.

Cilj projekta: Sticanje znanja o različitim zanimanjima ljudi, razvijanje svesti o važnosti obavljanja različitih poslova i vrednosti svakog posla, podsticanje učenika na razmišljanje o izboru budućeg zanimanja; podsticanje učenika na istraživačko učenje i kreativnost; razvijanje veština komunikacije, sposobnosti za izražavanje svog mišljenja, timski rad i samovrednovanje.

Učenici su imali raznovrsne zadatke u vezi sa temom i pronalazili su informacije potrebne za rešavanje zadataka u raznovrsnim izvorima informacija (štampani i digitalni izvori i ljudi različitih profesija). Učili su o različitim poslovima i razmišljali o zanimanjima kojima bi voleli da se bave i bili su veoma kreativni u izradi zadataka. Tokom javnog časa učenici su ukratko predstavili tok projekta, veb stranu na kojoj su postavljeni produkti projekta i govorili suo pojedinim zanimanjima kroz kratke dramske igre. Deo aktivnosti projekta je bila i izrada kvizova, te su đaci gosti bili u prilici da rešavaju pitanja iz jednog kviza, upravo u vezi sa različitim zanimanjima.

Na kraju učenici i nastavnici, učesnici i gosti, vrednovali su aktivnosti časa i celog projekta. Opšta je ocena da su i čas i ceo projekat zanimljivi, đaci II4 su dobili pohvale i aplauze za pokazano znanje, glumačko umeće, pesmu i igru.

Istog dana popodne učenici II4 su predstavli projekat svojim roditeljima, braći i sestrama. Roditelji su pohvalili aktivnosti projekta i istakli da je ovakav način rada veoma koristan za decu.

Ivana Milošević
Slađana Galuška