Projekat „Žanrovi u muzici 20. veka“ su realizovale sa učenicima VI2 nastavnice Biljana Bulović Marić, Mariana Stanimirović i Bojana Vesković na časovima muzičke kulture, engleskog jezika i informatike i računarstva u decembru 2019.

Cilj projekta: Upoznavanje učenika sa muzičkim žanrovima 20. veka kroz pronalaženje informacija o autorima stihova i kompozicija različitih muzičkih žanrova, učenje i pevanje pesama na srpskom i na engleskom jeziku i podsticanje učenika na korišćenje informacionih tehnologija za učenje.

Tokom projekta održana su po četiri časa muzičke kulture, engleskog jezika i informatike i računarstva. Učenici su dobili zadatke koje su rešavali samostalno ili po grupama. Prikupljali su informacije potrebne za izradu zadataka iz knjiga, sa interneta i iz razgovora sa nastavnicima i roditeljima. Upoznali su se sa žanrovima muzike 20. veka, pisali kratke tekstove na srpskom i engleskom jeziku u vezi sa pojedinim piscima i kompozitorima, kao i poznatim pevačima i muzičkim grupama 20. veka. Izradili su prepeve nekoliko pesama, naučili tekstove i pevali pesme na dva jezika.

Produkti projekta su prezentovani na javnom času 24. decembra 2019. godine u svečanoj sali škole. Času su prisustvovali učenici III2, IV3 i VII1, nastavnice Vera Hrastinski, Snežana Bali, Aleksandra Bošković i Gorica Ivanović, direktor škole, pomoćnik direktora i pedagog škole.

Učenici VI2 su govorili o muzici 20. veka, pevali i recitovali stihove poznatih autora, kao što su Darko Kraljić, Džordž Geršvin i Pol Makartni.

Poseban deo projekta posvećen je filmskoj muzici te su đaci otpevali na srpskom i engleskom jeziku pesme iz crtanog filma „Mala sirena“ i igranog filma „Moje pesme, moji snovi“. Gost časa je bila učenica III2 Sonja Golubović koja je izvela kompozciju „Haj-ho“ iz Diznijevog crtanog filma „Snežana i sedam patuljaka“. Kako je to zvučalo, pogledajte u video prilogu Filmska muzika.

U ovom raspevanom i poletnom času uživali su izvođači i publika. Da je čas bio uspešan gledaoci su pokazali aplauzima i uzvicima „Bravo, bravo!“

Biljana Bulović Marić, Mariana Stanimirović i Bojana Vesković