Поводом Међународног дана толеранције у III2 реализовани су часови тематске наставе „Себични џин“ од 13. до 17. новембра 2023. године и повезани наставни садржаји више наставних предмета. Тематска недеља је започела блок часом из српског језика и математике 13. новембра на ком је извршена анализа бајке „Себични Џин“ Оскара Вајлда и дефинисане тематске целине. За сваку целину ученици су смишљали текстуалне задатке и систематизовали научене наставне садржаје из наставне теме „Сабирање и одузимање до 1000“. Наредног дана на часу српског језика ученици су елементе приче представили кроз мапе ума.
Наставница Снежана Ђуричковић је 13. новембра одржала угледни час из дигиталног света, наставна јединица „Брзо и лако до информација“. Часу су присуствовале помоћник директора Ивана Милошевић и психолог Јелисавета Рогошић. Ученици су после обраде новог градива у вези са проналажењем информација на интернету претраживали веб странице и откривали занимљивости о џиновима, гледали кратак цртани филм „Себични Џин“, пронашли видео прилоге – песму „Другарство“ у извођењу Бранка Коцкице и „Деца су украс света“ у извођењу Миње Суботе. Затим су извлачили листиће са домаћим задацима које су решавали подељени у осам група. Свака група је изабрала вођу који је након часова оформио вибер групу ради договарања о начину израде задатака, анализирању елемената и спајања у једну целину, тј. коначни рад.
На крају недеље све групе су послале своје радове израђене у електронском облику:
– текст као ворд документ: опис џина, опис баште, песма о џину, бајка на тему „Себични џин данас“,
– илустрације текстова израђене у програму Бојанка,
– презентације у којима су представљене тематске целине бајке „Себични џин“ као у стрипу.

На часовима грађанског васпитања и веронауке разговарало се о доброти и љубави и бајка је разматрана и из угла хришћанства. На часу музичке културе обрађена је песма „Другарство“ и певана песма „Деца су украс света“. На часовима физичког васпитања играна је игра „Ласте проласте“,“ Арачкиње барачкиње“, прескакали су конопац (индивидуално,у пару и групно) и играли ластиш.
Библиотекар школе Слађана Галушка одржала је у час српског језика 15. новембра и кроз разговор са ученицима појам толеранције је повезан са тумачењем бајке „Себични џин“. Ђаци су увидели последице џинове себичности и нетолерантног понашања према деци и како се десила промена у његовом животу када је схватио да је погрешио, пустио децу у свој врт и дружио се са њима. Закључили су да треба да имамо пријатеље и да са њима поделимо радост, а не да будемо себични и не прихватамо друге људе јер су другачији. Размишљали су и о томе ко би био себични џин у савременом свету што је била и тема за писање њихове приче.
На часовима ликовне културе ученици су цртали део приче који је на њих оставио посебан доживљај одабраном  ликовном техником. На часу одељењског старешине разговарало се о толеранцији, уважавању различитости, током слободних активности израђене су зидне новине „Толеранција“.
Ученици су са задовољством учествовали у свим поменутим активностима и уживали у групном раду. Песма „Страшни Џин“ коју је написала Марина Мишкулин послата је на школско такмичење „Песничка сусретања деце“ и пласирала се на Општинско такмичење. Ликовни радови изложени су на паноима по школским холовима.
Најуспешнији радови настали кроз решавање задатака са часа дигиталног света су представљени у документу Себични Џин.

Одељењски старешина III2 Снежана Ђуричковић

Author

Sladja