Семинар „Часови Разумевања и Радости – II модул“ одржан је у нашој школи 17. јануара 2023. Присуствовало је двадесет наставника, психолог, педагог и директор школе, а обуку су водиле Тамара Влаховић и Слађана Галушка.
Циљ програма је Унапређивање вештина комуникације, емоционалне писмености и креативности ради унапређивања рада са децом/ученицима. Кроз излагања предавача, дискусије и вежбе обрађене су теме Успешна комуникација, Емоционална писменост, Будимо креативни и Активности са децом, ученицима.

Пријатна атмосфера и добро расположење свих учесника обележили су дан и показали да је семинар испунио очекивања – да се боље разумемо и са осмехом дружимо и учимо. Започели смо причом о свакодневној комуникацији, емоцијама и понашању. Посебно су разматрани извори неспоразума, као и окидачи који нас доводе до лошег стања, љутње и беса. Затим су кроз дискусију изналажена најделотворнија решења која нам помажу да разумемо себе и друге и будемо радосни.
О успешној комуникацији и тимском раду у школи разговарало се кроз разматрање тврдњи у упитнику „Насмејана школа“, као што су: „Радујем се сваком радном дану и сусрету са колегама и ученицима. Члан сам школског тима и волим да радим у тиму. Комуникација наставника и стручних сарадника је феномална.“
Полазници су учили како да развијају емоционалну и социјалну писменост преиспитивањем својих уверења и вредности и коришћењем алата као што су промена перцептуалне позиције и преуоквиравање.

Најинтригантнији део био је тест креативности, тј. одговор на питање „Шта видите на фотографијама?“. Гордана Бакић је помагала колегама да опазе све скривене елементе који се на сликама налазе. Потом су полазници показали креативност кроз довршавање започете фигуре. Било је веома маштовитих идеја, од делфина и сурфера на дасци до летећег тањира пуног ванземаљаца.
У последњем блоку обуке осмишљене су активности за развијање вештина комуникације, емоционалне писмености и креативности код ученика. Повезане су теме обуке и разноврсне наставне методе и предложени примери часова и радионица који ће се реализовати у другом полугодишту.
Договорени су начини даље сарадње, као и промоције постигнућа учесника обуке и примера добре праксе у раду са децом.

У вредновању је закључак да је било фантастично, да је семинар дошао у право време и да држи пажњу и да је „атмосфера била позитивна, сви се смејемо и размењујемо искуства.“
Издвајамо неколико реченица у вези са наученим на семинару:
„Често се жалимо на то што немамо, а треба да се сетимо шта све имамо.“
„Не треба се плашити промена. Научила сам да треба да будем храбрија.“
„Теме су обрађене из различитих углова што их чини веома интересантнима.“
„Негативне мисли не треба да нас окупирају, треба да се више смејемо.“
„Треба се посветити неким стварима, учење је стално преиспитивање.“
„Пробаћу да се више позабавим својим осећањима, да не јурим и не примам превише информација са којима не знам шта ћу.“
„Сва снага и енергија је у нама и све од нас почиње.“
„Ово је нека врста тимбилдинга, разменио сам искуства са колегама, чуо сам добре савете, оснажен сам.“

Слађана Галушка

Author

Sladja