Део одељења VI5 посетио је са одељенским старешином Марианом Станимировић изложбу „Народне ношње Срба“ у општини Врачар, 24. новембра 2022. Ученици су могли да се упознају са народним ношњама Срба из разних крајева, како Србије, тако и простора бивше Југославије.
Научили су које су карактеристике сваке ношње, на пример да у Врањском пољу жене носе прегаче и футу хаљетак који се опаше око тела, да велику групу накита чине пафте, копче за појас које се у разним крајевима називају разним именима: пафте, павте, тапте, копче, канице, чампре, пахте и израђиване су од метала, али има их и од срме. Ученици су могли да виде како изгледају оглавља, украси на главама жена код разних ношњи, као и како је изгледао и накит који се носио уз ношње. Народна ношња је културно добро једног народа које нам сведочи о многим елементима и сферама живота људског друштва и историјским приликама. У зависности из ког поднебља је која ношња запажају се утицаји те средине на српску ношњу.
У колориту, прелепим шарама и мотивима наше српске ношње и пригодним интересантним чланцима о ношњама уживали су сви. Ученици ће написати о томе кратке извештаје у оквиру предмета Медијска писменост.

                                                     Мариана Станимировић

Author

Sladja