Поводом обележавања Дечије недеље ученици IV1 добили су последње недеље септембра 2022. истраживачке задатке на основу обрађених одломака из књиге „Са децом око света“, Тање Родић.
Било је потребно да ученици подељени су у шест група користе информације из различитих извора информисања и пронађу и запишу што више занимљивих садржаја о шест држава:  Русији, Швајцарској, Аустрији, Француској, Египту и Италији. Занимљиви и маштовити цртежи, фотографије и записи били су приказани на хамерима, а свака група је током часа извештавала и поучавала остале ученике о занимљивостима које нису знали. Након тога имали су задатак да постављају истраживачка питања о усвојеним садржајима друговима из одељења. Ученици су показали велико интересовање за овакав начин усвајања нових садржаја и показали висок ниво знања.

Ученици су писали саставе на теме Моја права и Одрасли и ја.

Бранкица Виторовић

Моja права
На овом свету сви имају нека права. Од Америке до Аустралије сви имају права да раде одређене ствари. Ја имам право да цртама, пишем и да путујем светом. Права треба да су једнака за све и неограничена, докле год не угрожавају друге. Мени није у реду да у неким земљама жене имају мања права од мушкараца, или да неки људи имају мања права због свог порекла или богатства. И деца треба да имају своја права, у складу са  својим годинама – да иду у школу, играју се и слободно расту. У оквиру моје породице ја имам право да учествујем у одлукама које разумем, имам право да уживам, кад год завршим своје обавезе. Жеља коју бих волела да се испуни, јесте да имам мобилни телефон. Поштујем свачија права и желела бих да и они поштују моја права. Радујем се и срећна сам када могу да помогнем неком својом пажњом или својим гестом.

            Луна Кијачић

Одрасли и ја
Сва деца окружена су одраслима од почетка њиховог живота, јер одрасли знају да је деци потребна њихова пажња. Поред пажње,
потребна им је и љубав коју добијају од својих ближњих. Од рођења увек сам окружен одраслима, особе са којима проводим највише времена суа моји родитељи, првенствено моја мама. Углавном се добро слажемо и волим да се играм са њом. Она има много обавеза, али мени то не смета. Са њом се најчешће играм, правим колаче и идем у тржни центар. Мој тата воли да се шали са мном. Некада се наљути, али га то брзо прође. Воли да игра са мном „Фифу“. Још једна одрасла особа из мог окружења је моја учитељица. Она увек воли да се шали и игра са нама. Када неко не уради домаћи, учитељица покретом руку направи ћирилично слово ф, као да се љути. У шали често волимо да кажемо када неко направи слово ф, изгледа као да се љути.
Иако понекад и ја пожелим да што пре порастем и будем велики, да бих могао да одређујем правила, брзо схватим да ми је
баш лепо што сам дете, јер сви брину о мени. Лепо је док смо деца и треба да уживамо у свом одрастању и окружењу са људима који нас чине срећним.

Јован Гавровић

 

Author

Sladja