Током тематске недеље у септембру 2022. под називом Здравом исхраном до здравља ученици III4 су обрађивали задату тему на часовима ликовне културе, српског језика и музичке културе.
На часовима ликовне културе уз корелацију са природом и друштвом и обнављање градива из претходних разреда (предмет свет око нас) ученици су илустративним приказом уз запис истакли четири области у којима бринемо о здрављу. Кроз део посвећен хигијени, причали смо о свакодневном одржавању хигијене, како код куће тако и у школи, као и шта све она подразумева. Посветили смо се и одликама здраве исхране, као и зашто је она нама битна. Осврнули смо се на лош утицај нездраве исхране и њено константно конзумирање, посебно у данима када негде журимо. Кроз део посвећен здравом сну и спорту разговарали смо о њиховој важности за људско здравље. Закључили смо да је за правилан развој потребно да вежбамо, али и да одмарамо и спавамо.
На часовима српског језика кроз писање састава ,,Причала ми једна јабука“ писаним изражавањем ученици су изказали своја размишљања о здравој и нездравој исхрани.
Часови музичке културе били су посвећени ритмичком извођењу песме ,,Грожђе“.

Учитељица  Милица Растовић

Причала ми једна јабука

Једног лепог, сунчаног дана отишао сам на село. У шетњи сам угледао велико дрво.
Када сам се приближио, поглед ми је привукла једна лепа, румена јабука. Пожелео сам да је поједем. Међутим, она ми је тихо рекла: ,,Молим те, немој да ме поједеш, поделићу са тобом нешто важно.“ Рекао сам да пристајем. Рекла је: ,,Моји највећи непријатељи су слаткиши и масно месо. Много деце једе чоколаду и разне шећере, а то ни по коју цену није добро за њихове зубе. Треба их јести умерено.“ Знатижељно сам упитао који су њени другари, а она ми је рекла да су то пшеница, броколи и краставац, као и да су они врло здрави и добри за наше здравље. Рекла ми је да и сам могу направити здрав сок од јабуке. Након тога оставио сам јабуку да сазри и отишао кући.
Свим својим укућанима сам испричао шта ми је јабука рекла. Научили смо да је јако важно хранити се здраво.

Максим Видовић

 Причала ми једна јабука

Шетајући се зеленом ливадом зачуо сам необичан глас који ме је дозивао. Била је то црвена јабука која се својом ручицом држала за грану. Била ми је веома интересанта па сам започео разговор са њом. Јабука ми је рекла да је уберем јер је укусна и слатка. Препоручила ми је да уберем још укусног воћа које се налазило на ливади. Биле су ту крушка, шљива и шумска јагода, које су ме мамиле својим изгледом. Када сам завршио са брањем воћа, свратио сам до оближње продавнице. Желео сам да купим разне слаткише, али ми то није дозволила моја јабука. Рекла ми је да је то нездрава храна.
Јабука ме је научила да је потребно јести здраву храну.

Милутин Пушица

Причала ми једна јабука

Написаћу вам кратак састав о једној јабуци. Није баш да сам љубитељ поврћа, али воће обожавам.
Једног сунчаног дана била сам у селу и седела испод дрвета јабуке. Одједном, мала јабука откинула се са гране и пала баш на моју главу. Почела је да се извињава и тако смо започеле причу. Казала је како је важно да се здраво хранимо, да једемо доста воћа, а мање слаткиша и сланиша. Била је љубоморна и на једну крушку јер је мислила да је деца више воле. Љутила се и на једну баку зато што је својим унуцима увек давала јабуку без љуске. Радовала се сваком новом дану и дечијој граји у њеној крошњи.
Поручила бих да сва деца на овој планети једу пуно воћа јер ће тако бити здравији и срећнији.

Анастасија Степановић

 

Author

Sladja