Ученици петог разреда који похађају наставу француског језика, обележили су током марта 2022. са својом наставницом француског месец Франкофоније. Самостално, у пару или у мањим групама, по сопственом избору, информисали су се и израђивали презентације у виду паноа или у електронској форми управо на тему Франкофоније. Своје радове су презентовали на часовима француског са циљем да науче зашто је добро овладати француским језиком пошто су они од ове школске године на почетку тог занимљивог путовања.

Ученици су упознати са значајем француског језика у свету данас како би сагледали општу добробит од овладавања таквим модерним језиком којим су некада говорили углавном учени људи и они који су се бавили дипломатијом.

Француски језик је једини језик, поред енглеског, који се говори на свим континентима. То је званичан језик у 32 земље света и на петом месту је по броју говорника у свету (преко 320 милиона говорника) после мандаринског, енглеског, шпанског и арапског. Француски је тренутно на другом месту по броју људи који га бирају као страни језик којим желе да овладају јер су његова лепота и употребна вредност евидентне.

Гордана Мишковић Суботички

Author

Sladja