Зашто је важно читати
Писменост и способност читања су кључни услови за активно учешће и функционисање појединца у друштву. Читањем се долази до потребних информација, читањем се образује, читањем се шири и развија способност мишљења, развија се човек као особа и стиче самопоуздање. Надаље, читањем се забавља, крати време, обогаћује емоционални аспект живота и оно појединца чини креативнијим и маштовитијим.
Дакле, може се рећи да постоје две врсте читања: читање ради проналажења информација и стицања знања и читање ради забаве.
Кроз читање књижевних дела не учи се само о поједином писцу и садржају текста, већ о људима, временима, обичајима, друштвима, али и о себи.

Читање књижевних дела важно је и због активног коришћења језиком, због препричавања властитих искустава и могућности да будемо креативни и створимо своје књижевно дело.
Да бисмо били успешни у писању, треба да читамо дела великих писаца и учимо од њих како да напишемо песму, причу, роман.

 

Које књиге волите да читате? Зашто?
Који су ваши омиљени писци? Да ли су они ваши узори у писању? Шта знате о њиховом животу и жељи да постану писци?

Јасминка Петровић, позната српска списатељица, била је гост наше школе 2017. године. Тада је разговарала са ђацима о томе које књиге је волела да чита као дете и како добија инспирацију за писање својих романа.

Прилог о томе прочитајте у школском листу Маштарије, број 5.

Погледајте и интервју који су са њом направили ђаци у школској библиотеци.

 

 

Author

Sladja