Међународни дан писмености обележава се 8. септембра од 1965. године са циљем да се упозори да широм света још увек има много неписмених људи. УНЕСКО слави Дан писмености и подсећа међународну заједницу да је писменост људско право и темељ свих учења. Писменост је једно од темељних људских права, а обухваћено је правом на образовање и представља основ за стицање знања, лични развој појединца и напредак друштва у којем живимо.

Појам писмености данас није више везан само за способност читања и писања, већ означава:
– способност проналажења,
– способност разумевања и
– способност коришћења информација ради бољег личног напредовања у образовању, здрављу, раду, културном и друштвеном животу.

Обележавањем овог дана подстичу су деца и млади да открију радост читања и учења и да се оствари њихово право на образовање у земљама широм света. У свом документу посвећеном писменостима 21. века УНЕСКО истиче да је у дигиталном окружењу нужно поседовати вештине шест врста писмености:

  1. Основна, читалачка писменост,
  2. Математичка писменост,
  3. Медијска писменост (обухватаа приступ медијима, њихово разумевање и критички приступ садржајима),
  4. Образовање на даљину и е-учење (обухвата низ вештина потребних за учење у онлине окружењу и односи се на способност коришћења система за учење на даљину),
  5. Културална писменост (подразумева знање – како земље, религије, етничке групе, традиционална веровања, симболи, обичаји и усмена традиција утичу на стварање, чување, заштиту, архивирање, поступање са информацијама и ширење информација и знања коришћењем технологија) и
  6. Информациона писменост (најсложенија од наведених писмености јер садржи елементе свих претходних).

Драги  ђаци, да ли поседујете вештине писмености за 21. век. Које вештине треба да развијате?
Више о различитим врстама писмености читајте у наредним прилозима.

Author

Sladja