У нашој школи 27. јануара 2020. традиционално је обележен Савиндан. Прослава је започела одласком ученика и наставника на литургију у Храм Светог Саве и настављена је свечаним часовима које су одељењске старешине одржале у својим одељењима.

Светосавска академија

Свечана приредба отпочела је „Химном Светом Сави“ и славским обредом резања колача. Након тога директорка школе Јована Миленковић поздравила је госте, родитеље, ученике и наставнике пожелевши им срећну славу.

Будући да се ове године навршава 800 година од аутокефалности српске цркве, приредба је отворена причом о путевима до самосталности наше цркве коју је говорио Вукашин Стојановић, ученик ВИИ4.

Приредба је обухватала музички, хорски и рецитаторски део. У хору су учествовали ученици од петог до осмог разреда, док су ученици ИВ3 говорили о животу и делу Светог Саве почев од његове младости до кобног историјског тренутка када су његове мошти спаљене на Врачару. Ученици ИВ3 су уверљивим рецитовањем оживели нашу свест о историји.

Не треба заборавити ни да је Свети Сава био и учитељ живота. О правом и суштинском начину живљења оставио је траг у Жичкој беседи, коју је говорио Лазар Живојиновић, ученик ВИИ1.

Песмом „Ово је Србија“ свечана академија је завршена. Ученици, водитељи програма, поздравили су госте захваливиши се наставницима и ученицима који су учествовали у припреми приредбе.

Ана Стојановић

Author

Zola