Пројекат „Жанрови у музици 20. века“ су реализовале са ученицима VI2 наставнице Биљана Буловић Марић, Мариана Станимировић и Бојана Весковић на часовима музичке културе, енглеског језика и информатике и рачунарства у децембру 2019.

Циљ пројекта: Упознавање ученика са музичким жанровима 20. века кроз проналажење информација о ауторима стихова и композиција различитих музичких жанрова, учење и певање песама на српском и на енглеском језику и подстицање ученика на коришћење информационих технологија за учење.

Током пројекта одржана су по четири часа музичке културе, енглеског језика и информатике и рачунарства. Ученици су добили задатке које су решавали самостално или по групама. Прикупљали су информације потребне за израду задатака из књига, са интернета и из разговора са наставницима и родитељима. Упознали су се са жанровима музике 20. века, писали кратке текстове на српском и енглеском језику у вези са појединим писцима и композиторима, као и познатим певачима и музичким групама 20. века. Израдили су препеве неколико песама, научили текстове и певали песме на два језика.

Продукти пројекта су презентовани на јавном часу 24. децембра 2019. године у свечаној сали школе. Часу су присуствовали ученици III2, IV3 и VII1, наставнице Вера Храстински, Снежана Бали, Александра Бошковић и Горица Ивановић, директор школе, помоћник директора и педагог школе.

Ученици VI2 су говорили о музици 20. века, певали и рецитовали стихове познатих аутора, као што су Дарко Краљић, Џорџ Гершвин и Пол Макартни.

Посебан део пројекта посвећен је филмској музици те су ђаци отпевали на српском и енглеском језику песме из цртаног филма „Мала сирена“ и играног филма „Моје песме, моји снови“. Гост часа је била ученица III2 Соња Голубовић која је извела композцију „Хај-хо“ из Дизнијевог цртаног филма „Снежана и седам патуљака“. Како је то звучало, погледајте у видео прилогу Филмска музика.

У овом распеваном и полетном часу уживали су извођачи и публика. Да је час био успешан гледаоци су показали аплаузима и узвицима „Браво, браво!“

Биљана Буловић Марић, Мариана Станимировић и Бојана Весковић

dav
Author

Zola