Ученици VI5, библиотекарка Слађана Галушка, наставнца српског језика Драгана Јањић и вероучитељ Предраг Младеновић присуствовали су радионицама „Пут књиге“ у Библиотеци града Београда, одељењу Растко, 8, 9. и 10. априла 2019.

У разговору са Слађаном Илић, уредником у Заводу за уџбенике,ђаци су прво учили о историји књига и библиотека, од писања на глиненим плочицама и пергаменту до књига у електронском облику, као и о важности чувања књига и постојања библиотека.

У другој теми Слађана је говорила о путу књиге од писца до читаоца и ко све учествује у стварању једне књиге. Причала је о пословима уредника, лектора, илустратора, издавача, штампара итд. У причу о начину промоције књиге укључили су се и ђаци и испричали своја искуства у прављењу трејлера за роман „Хајдуци“ претходне школске године и представљању романа „Мој дека је био трешња“ кроз телевизијску емисију, што су радили током ове школске године.

Сваког дана део дружења је био посвећен вештини писања књижевног дела. Ученици су добили кратка упутства за писање реалистичких, авантуристичких, детективских, фантастичних и научно фантастичних прича. Другог и трећег дана донели су своја дела и сви заједно их анализирали. Уз коментаре, слушаоци су дали и предлоге за побољшање прича. Договорено је да се приче заврше и илуструју и да се дружење на радионицама настави у школи наредне недеље.

Author

Zola