Ток и продукти пројекта „На крилима књиге“ реализованом у VI5 представљени су на јавном часу 24. јануара 2019. Часу су присуствовали ученици VIII1 и директор.

У организацији пројекта који је трајао од октобра до децембра 2018. године учествовали су учествовали Драгана Јањић, наставник српског језика, Слађана Галушка, библиотекар, Предраг Младеновић, вероучитељ, Наташа Томић и Бојана Весковић, наставнице технике и технологије.

Активности су започеле обрадом романа „Мој дека је био трешња“. Ученици су анализирали роман, разговарали о доживљајима јунака, препознавали поједине ситуације из света књиге у свом животу, откривали поруке и писали приказе. Један од задатака је био и да осмисле питања за све јунаке књиге и одговоре који би они дали. На основу интересовања ученика, одређени су учесници емисије, водитељ и шест ликова који ће бити њени гости. Уз помоћ наставнице српског језика и библиотекарке одабрана су питања и одговори. Ђаци су телевизијску емисију назвали На крилима књиге и осим разговора са ликовима, припремили су рекламе и наградну игру за гледаоце. Неколико девојчица је направило плакат за емисију.

Јавни час је започео представљањем тока пројекта – на часовима српског језика, грађанског васпитања и веронауке је тумачен садржај романа, на часовима технике и технологије ђаци су у програмима Енвисионар и Гугл Скечап цртали сеоско домаћинство на тему „Мој дека је био трешња“, на часовима информатике и рачунарства разговарали су о изради различитих медијских порука за одређену публику и са одређеном намером.

У другом делу часа ученици су представили роман „Мој дека је био трешња“ кроз приказ, интервјуе и рекламе, тј. телевизијску емисију.

У завршном делу часа ученици оба одељења и наставници су вредновали успешност часа. Идеја се допала гостима и похвалили су целокупни ток пројекта. Извођачи су имали трему и били несигурни током излагања, па је предложено да се одржи још један час са другом публиком у другом полугодишту.

Author

Zola