Одељењски пројекат „Путовање кроз векове“ реализовала је наставница Катарина Миличић са ученицима 4-4 током више од два месеца, од новембра 2017. до краја јануара 2018. Тема „Прошлост Србије“ обрађена је кроз интердисциплинарну наставу, ђаци су о њој разговарали кроз повезивање садржаја више предмета: природа и друштво, српски језик, ликовна и музичка култура, математика, грађанско васпитање и веронаука, слободне активности, физичко васпитање. У пројекат се укључила и библиотекарка и разговарала је са ученицима о књигама које су читали. Заједно са наставницом помагала је деци у састављању тест питања и реализацији угледног часа.

Целокупни ток и продукте пројекта ђаци 4-4 су представили ученицима 4-1, 4-2 и 4-3 на угледном часу из природе и друштва одржаном 22. јануара 2018. Један час је одржан у свечаној сали – уз причу, глуму и квиз ђаци су утврђивали градиво наставне теме „Прошлост Србије“. Други час је одржан у учионици 4-4 – ученици осталих одељења су се упознали са наставним материјалима насталим током пројекта: паметне фасцикле, панои, ликовни радови, лутке, кругови знања, а затим су играли игру „Кругови знања“.

Ученици осталих одељења су оценили часове као веома успешне. Допало им се што је било и глуме и песама, научили су нешто ново и то знање применили у квизу. Своја знања су проветили и током другог часа кад су играли занимљиве игрице. Наставници су похвалили целокупни пројекат и угледни час који је допринео бољој сарадњи међу ђацима и наставницима и важан је као део размене искустава, тј. представљања примера добре праксе.

Пројекат је представљен је и родитељима и другим члановима породица ученика на посебном угледном часу, одржаном 30. јануара 2018. у свечаној сали школе. Деца су провела публику кроз ток пројекта и градиво у вези са темом „Прошлост Србије“, а онда су родитељи одговарали на питања у игри „Погоди ко сам“ и у квизу знања. Уследило је изненађење – деца су позвала родитеље да им се придруже у плесу уз мелодију песме „Ово је Србија“ и свечана сала је на кратко постала плесна дворана. У разговору на крају дружења родитељи су рекли да је час био фантастичан, занимљив и поучан, да су обновили знања из историје и успешно одговорили на сва постављена питања и наградили су ђаке и наставницу великим аплаузом.

Наставница је најавила нови пројекат за друго полугодиште који ће бити посвећен књигама, читању и развијању креативности кроз израду приказа и илустрација, бајки и сликовница.

Ток пројекта, наставни материјал и дечији радови представљени су и на посебној веб страни

https://proslostsrbije.wixsite.com/mysite.

Author

Rale