У Библиотеци града Београда, одељењу „Растко“ на Врачару одржана је 29. јануара 2018. радионица за ученике 5-5 наше школе на тему „Приказ књиге“. Она је организована као наставак активности реализованих у школи. О писању приказа ђаци су учили током децембра 2017. и јануара 2018. на часовима српског језика и на часовима библиотекара. Упознати су и са програмом пројеката за подстицање читања „Читам, па шта?“ и „Оштро Перце“, читали су дела из програма и почели да раде задатке – приказе и илустрације.

Радионица је започела разговором о библиотеци, књигама и читању. Библиотекарке Библиотеке града Београда Драгана Радуловићи Биљана Петровић су представиле рад дечијег одељења „Растко“, а затим говориле о романима из пројекта „Читам, па шта?“, елементима приказа и најчешћим грешкама које деца праве у приказивању књижевног дела.

У другом делу наставница Драгана Јањић и школска библиотекарка Слађана Галушка су рекле да су ђаци читали роман „Хајдуци“ и да је неколико њих кроз тимски рад израдило и приказ и илустрацију романа. Једна ученица је прочитала приказ, који је у дискусији оцењен као добар, а ђаци су додали и да је права препорука за читање и они који још нису читали овај роман, сада су пожелели да га прочитају.

Трећи део радионице протекао је у казивању ученика о књигама које читају, о томе зашто им се свиђају и зашто не и које би делове изменили, каква осећања изазивају у њима и како им је жао када се заврши нека занимљива књига која би волели да дуже читају. Наставница и библиотекарке су похвалиле креативност ђака и дале им задатак да осмисле наставак својих омиљених књижевних дела и напишу их у форми кратке приче. Те ће текстове читати на часовима у школи, а потом и на новој радионици у Библиотеци.

На крају часа деца су закључила да је читање књига забавно, као и разговор о њима, и да ће чешће долазити у градску библиотеку и пронаћи нове књиге за читање.

Author

Rale