Активности пројекта „Оштро Перце“ у одељењу 5-5 су реализоване у сарадњи школског библиотекара, наставника српског језика, информатике и рачунарства и ликовне културе. Библиотекар је припремио упутства за израду приказа и трејлера. Ученици су читали роман „Хајдуци“ и на часовима српског језика су разговарали о роману, а затим су писали приказ. Неколико ђака је кроз тимски рад (у школској библиотеци) израдило и приказ и илустрације романа.

Део ових активности је била и радионица у Библиотеци града Београда, одељењу „Растко“ на Врачару, одржана 29. јануара 2018. на тему „Приказ књиге“. После приче о елементима приказа, ученици су говорили о роману „Хајдуци“, а једна ученица је прочитала приказ. Остали су га оценили као добар и додали да је права препорука за читање и они који још нису читали овај роман, сада су пожелели да га прочитају.

На часовима ликовне културе су цртали на тему „Пејзаж“.

Пројекат Трејлер за књигу

Трејлер за роман „Хајдуци“ израђен је током одељењског пројекта Трејлер за књигу, реализованог на часовима информатике и рачунарства у сарадњи библиотекара и наставника информатике и рачунарства. Пројектни задатак је израђен током четири часа.
На првом часу, после договора о теми и израде плана активности, у складу са интересовањима ученика подељени су задаци: припрема ликовног дела трејлера (цртежи, илустрације романа), припрема текста за трејлер, избор музике за трејлер. Илустрације романа и текст за трејлер ученици су израдили у школској библиотеци.
На другом часу ученици су од ликовних радова креирали дигиталне слике и уређивали их и припремали за постављање у презентацију.
На наредна два часа израдили су трејлер за књигу креирањем мултимедијалне презентације у програму презентација чији су елементи: фотографије, аудио запис текста насталог на основу приказа и музика. Уредили су аудио запис и музику, направили насловну и последњу страну и сачували презентацију као видео запис.

Трејлер је постављен на адреси https://youtu.be/NWvOTypFXmU.

Трејлери и фотографије са часова у у библиотеци и дигиталној учионици су представљени на страни https://perceostro.wixsite.com/perce2018/trejleri.

 

Author

Rale