Одељењски пројекат „Пејзажи“, којим су се ученици 6/1 придружили обележавању „Дана европске баштине“ реализован је током октобра и новембра 2017. у сарадњи наставника српског језика Драгане Јањић, вероучитеља Предрага Младеновића и библиотекара Слађане Галушка.

Наставник српског језика и библиотекар су припремили наставни материјал и поставили га на веб сајту креираном за овај пројекат у Виксу, https://poterazapejzazima.wixsite.com/pejzazi у делу Учионица.

У оквиру лекција ђаци су пронашли текстове о културним и природним добрима, есеју, приказу књиге, информационој и медијској писмености. Самостално су проучавали материјал, а затим на часовима српског језика, грађанског васпитања и веронауке разговарали са наставницима и библиотекаром о појмовима „културно наслеђе“и „природна добра“ и читали текстове у вези са културним и природним добрима у Србији и Београду, као и у вези са пругом уског колосека која је некад повезивала Београд и Дубровник. То је био увод у обраду текста „Потера за пејзажима“ Пеђе Милосављевића. Ђаци су добили истраживачке задатке које су радили самостално код куће и уз помоћ библиотекара у школској библиотеци. На часу српског језика ученици су тумачили текст „Потера за пејзажима“. Подељени у седам група они су говорили о аутору текста, географским и културно-историјским одликама предела кроз које пролази воз описан у тексту и тумачили текст, тј. направили приказ овог есеја. Након тога су радили литерарне и ликовне радове на теме „Слика са путовања“ и „Пејзажи“. Текстове у вези са есејем и најбоље саставе, цртеже и фотографије у електронској форми поставили су на сајт пројекта.

Целокупни ток и продукте пројекта представили су ученицима ВИИ3 на угледном часу одржаном 13. новембра 2017. Говорили су о писцу Пеђи Милосављевићу, о прузи Београд – Дубровник, описаној у есеју, и прочитали приказ текста. На крају сваког дела излагања поставили су гостима питања у вези са садржајем да би проверили колико су их пажљиво слушали. Две ученице су прочитале литерне радове на тему „Слика са путовања“, а двоје ученика је говорило на тему „Религијски мотиви у делима Пеђе Милосављевића“. Гости су пажљиво пратили излагања ђаке ВИИ1, одговарали на квиз питања и аплаузом показали да им се час допао.

Ученици ВИИ1 су у вредновању пројекта казали да им се пројекат свиђа, јер су учили градиво српског језика на другачији начин него до сада, повезали су садржаје из различитих области и предмета, било је и забавно и поучно. Сазнали су многе нове информације, најинтересантније су им биле приче су о Лајковцу, Шарганској осмици и Дубровнику. Научили су да је природа инспирација за уметнике и схватили да је постала инспирација и за њих. Волели би да се возе ћиром и да посете Дубровник и верују да ће на следећем путовању и они кренути у потеру за пејзажима.

Слађана Галушка

Author

Rale