Обележавање Дана Светог Саве

Дан Светог Саве 2022. обележавамо дигиталном презентацијом ученичких радова. Програм који се иначе изводи у свечаној сали школе, ове године представљамо на другачији начин.
Погледајте прилог Дан Светог Саве  у ком су наши млади уметници певали и свирали, рецитовали и казивали своје стихове.
Програм су припремиле наставнице Ивана Уљанов, Александра Протић и Биљана Буловић Марић, снимио је и режирао Владимир Суботички.

 

Свети Сава – утемељитељ српства и православља

Рођен је у Расу на двору  као најмлађи син великог жупана. Није желео круну и трон, већ је сањао велике снове и поглед упирао далеко ка Светој гори и небу. Читао је књиге, време проводио у молитвама и маштао. Растко је био испуњен родитељском и божјом љубављу. Одлучно се одрекао богатства и кренуо у свет тражећи спас за свој мали и сиромашни народ. Знао је да је спас у учењу и вери а да су рад, чврста вера и непрестана борба против незнања и неправде излаз и једини смисао нашег живота.
Учио је људе, помагао сиромашнима, лечио болесне и немоћне. На Светој Гори нашао је мир и приближио се Богу. Постао је симбол нашег постојања и борбе за православље. Скроман, али и упоран, не одустаје од дечачких визија да нашу малу земљу и нашу цркву уздигне и да јој подари чврсте темеље. Путује, мири завађене, пише и оставља неизбрисиве трагове где год се заустави. Живи монашки и верује да је човеково најјаче оружје веровање, праштање и слога.
Умро је у Бугарској, али су га поштовали и славили сви који су чули за одбеглог принца који је као монах Сава чинио чуда још за живота. Земни остаци су положени у Милешеви, где га је чувао Бели анђео. Реке верника, болесних и напаћених су се смењивали крај гроба овог чудотворца и исцелитеља. Турцима је сметао његов дух и желели и су да га на ломачи униште на Врачару. Нису знале Османлије да ће тај пламен изазвати пркос и да ће православље само постати јаче. Пепео са тог светог места спојио се у земљи, води и ваздуху, остале су честице у нашим срцима и души, које ће нам помоћи да останемо заувек везани за светосавље. То је невидљиви спој од трновитих и тешких искушења који вековима прати мој народ.
Данас на месту Савиног страдања стоји величанствени храм, споменик просветитељу, борцу за истину и правду, нашем највећем учитељу. Његова звона причају свету о правим и непролазним вредностима док ми корачамо чврсто ка будућности поносни што смо ученици школе која носи његово име.

Петра Шушњар VII1

О Светом Сави

Ученици од седмог и осмог разреда писали су литерарне саставе о животу и делу Светог Саве. Њихови радови илустровани су цртежима ученика петог и осмог разреда.

Лав Пешић – „Чувамо сећање на Светог Саву“
Дуња Радовановић – „Чему нас и даље учи Свети Сава“
Елена Илић – „Сусрет са Растком Немањићем“
Мирјана Илић – „Моја молитва Светом Сави“
Нана Дашић – „Последње писмо Анастасије Ане Немањић“

Ученици шестог и седмог разреда, уз помоћ вероучитеља, креирали су текст
„Свети Сава као путоводитељ живота Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића“.
Илустрације за текст су урадили ученици четвртог и осмог разреда.

 

Изложба